Kansansairautemme diabetes

Share |

Tiistai 18.9.2012 - Harri LindellDiabetesta sairastavalla on moninkertainen riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja lisäksi erilaisiin komplikaatioihin. Näiden vakavien lisäsairauksien hoito on kallista, ne ovat työkykyä alentavia ja jopa tappavia.

Julkisessa sairaanhoidossa diabeteksen hoitoon ja erityisesti 2-tyypin diabeteksen ennaltaehkäisyyn on varattava riittävät määrärahat. Ihmisten on tärkeä tiedostaa sairastavansa diabetesta, jolloin sairaus saadaan riittävän ajoissa hallintaan. Ennaltaehkäisevään neuvontaan ja tiedottamiseen pitää sijoittaa nykyistä enemmän taloudellisia resursseja. 

Diabetes on heijastuma vääristä elintavoista, joiden muuttaminen on ensimmäinen lääke sairauteen. Keskivartalolihavuus on saatava pois. Oma aktiivisuus on ratkaisu moneen sairauteen, mutta diabeteksessa se on elintärkeää.

Nälissään ei jaksa laihduttaa. Iltasyöminen, joka tahtoo jäädä keskivartaloon myös terveillä, on huono tapa laihduttaa. Säännöllisen ateriarytmin lisäksi ravinnon sisältöön kannattaa kiinnittää huomiota. Mitä vähemmän sokeria ja eläinrasvoja, sen parempi lopputulos saavutetaan.

Keventyminen (useita kymmeniäkin kiloja) on monen tavoite. Vaakakupissa on kysymys, haluatko kuolla nuorena? Kysymys ei paljoa motivoi, mutta ajaa väkisinkin ajattelemaan ja liikkeelle karuun todellisuuteen. Lenkkipolku ei tutuksi tultuaan ole yhtään karu!

Monet diabeetikot pystyvät elämään melko normaalia elämää. Vertaistuki, korvattavat lääkkeet ja ravintotietoa jakavat kurssit ovat kuitenkin tarpeen.

Kursseilla opetetaan selviytymään sairauden kanssa ja laskemaan insuliiniannoksia syötyihin ruokamääriin nähden. Näitä kursseja pitäisi valtion rahoittaa nykyistä enemmän. Loppujen lopuksi yhteiskunta säästäisi rahaa, jos potilas oppisi hoitamaan itseään oikein.

Kansansairautemme on tekniikkalaji siinä missä nyrkkeilykin. Oikean hoidon oppiminen jää hoidettavan itsensä varaan, mutta säästää hänet raskaammilta sairauksilta. Tavoite päästä normaaliin elämään kiinni sairaudesta huolimatta on mahdollinen ja tavoiteltava asia. Tosiasia on kuitenkin se, että sairaus ja sen hoito kestävät elämän loppuun asti.

Harri Lindell

Pohjois-Haaga

Avainsanat: diabetes, kansansairaus, hyvinvointi, elintasosairaus, sydän- ja verisuonitaudit, sairaanhoito, laihduttaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini