Joka päivä häviää 23 miljoonaa

Share |

Sunnuntai 7.10.2012 klo 18:00 - Harri Lindell


Työttömät ovat tällä hetkellä työttöminä keskimäärin 14 vuorokautta. Suomen tavoitteena on saada tämä luku putoamaan 12 vuorokauteen. Maksaahan jokainen päivä näissä työttömyysluvuissa valtiolle noin 23 miljoonaa euroa. Eläkkeelle taas jäämme keskimäärin 60 vuoden ja 4 kuukauden ikäisinä. Pelkän peruskoulutuksen omaavien ihmisten työhistorian pituudeksi jää 22 vuotta, keskiasteen koulutuksen käyneillä luku on jo korkeampi, 28 vuotta.

Loppupäätelmä on helppo vetää: kannattaa kouluttautua jos haluaa pidemmän työuran ja tietysti paremman palkkauksen myös. Näitä lukuja laskevat tietenkin noin kaksisataatuhatta noin 50-vuotiasta työkyvyttömyyseläkeläistä ja neljätuhatta alle 25-vuotiasta työkyvyttömyyseläkeläistä.

Monet vammaiset, jotka haluaisivat työelämään ja myös pystyisivät siihen, eivät hevillä saa työpaikkaa vammaisuudestaan johtuen. Heille pitäisi pystyä tarjoamaan työpaikka vaikka vain lyhennetyllä työajalla, jolloin näihin synkkiin lukuihin saataisiin nostetta.

Kauas pilvet karkaavat

Työhyvinvointiin ja työntekijöiden terveyteen satsaamalla saavuttaisimme pidempiä työuria. Kilpailutus yhteiskunnassamme luo myös stressiä, joka näkyy työurien pituudessa uupumisina ja mielenterveysongelmina, jotka johtavat ennenaikaiseen työuran katkeamiseen. Terve kilpailutus on paikallaan, mutta työntekijöiden selkänahasta otettu kilpailuetu on pitemmässä juoksussa kaikille osapuolille tuhoisa tie.

Työtapoja muuttamalla voimme luoda myös parempaa työssä viihtymistä. Esimiesten koulutus on mielestäni avain työhyvinvointiin. Työvoimaviranomaisten olisi lähdettävä liikkeelle toimistoistaan yritysten oville kertomaan, millaisia tukia heidän on mahdollista saada kustakin tarjolla olevasta työttömästä. Näillä toimenpiteillä saamme helposti nostettua kansamme työurien pituutta.

Suomessa on vaarana, että osaava ammattitaitoinen työvoima karkaa Norjan ja Itävallan tapaisiin maihin, jotka rekrytoivat aktiivisesti maahansa koulutettua työvoimaa yhä pahenevaan työvoimapulaansa. Myös Ruotsissa ja Tanskassa on korkea työllisyys ja toimivat työvoimamarkkinat, jotka imevät Suomesta potkut saaneet osaajat riveihinsä. Mitä Suomelle jää jäljelle muuta kuin naulaan laitetut työrukkaset? Näin haihtuvat työttömiksi jääneet osaajat maastamme pilvet, jotka tuuli puhaltaa pois.

Avainsanat: pitkäaikaistyöttömät, valtionyhtiö, yhteiskunta, työhyvinvointi, työvoima, työura,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini