Vanhuksen pitää osata kysyä

Share |

Tiistai 16.10.2012 klo 16:00 - Harri Lindell


Suomessa palveluita hoitavia viranomaisia ei velvoiteta niistä tiedottamaan, vaan ikäihmisen pitää itse osata vaatia niitä palveluita, jotka hänelle lain mukaan kuuluvat. Tämä on ikäihmiselle vaikea tehtävä. Monikaan ei saa asioita selville ilman toisten apua. Tietoa ehkä löytyisi jos osaisi käyttää tietokonetta sujuvasti, mutta valitettavan moni ikäihminen ei osaa.

Kaupunkien pitäisi panostaa enemmän neuvontapisteisiin. Tämä asia pitää ottaa esille tulevissa kaupunginvaltuustoissa ja -hallituksissa. Kaupunkien pitää tietenkin myös tiedottaa neuvontapisteistä, eihän kukaan osaa kysyä neuvontapisteestä jos ei sellaisesta tiedä.

Kahden kerroksen väkeä

Kuntalainen voi saada kunnan tuottamia palveluja tai kunta saattaa antaa asiakkaalle palvelusetelin, jolla asiakas hankkii palvelun yksityiseltä palveluntuottajalta. Ikäihminen voi käyttää myös yksityisiä palveluja, jolloin hän maksaa saamansa palvelun kokonaan itse. Eläkkeensaajat voivat myös hakea Kelalta kotihoitoon hoitotukea, jonka suuruus on porrastettu avuntarpeen mukaan. Hoitotukeen voi liittyä veteraanilisä.

Käynti yksityisellä käy toki kukkaron päälle, mutta palvelujen kustannuksista voi saada pienen osan tietyin edellytyksin takaisin kotitalousvähennyksenä verotuksessa. Meillä on luotu rikkaille omat tahot, josta hoitoa saa nopeasti. Köyhiä varten on kunnallinen järjestelmä, jossa joutuu tappelemaan pitkäänkin (jos osaa tapella ja vaatia) lähes kaikesta mikä itselle kuuluu. Tulevat kunnallisvaalit 28.10.2012 ratkaisevat, jatkuuko eriarvoistumisen tie vai jaetaanko kaupungin verotuotot oikeudenmukaisemmin niitä tarvitseville.

Kotihoito säästää kaupungin rahoja

Kotiin saatava kunnallinen apu tunnetaan nykyään kotihoidon nimellä, joka jakautuu apuun arjen töissä sekä henkilökohtaisissa toiminnoissa. Kodinhoitajat, kotiavustajat ja lähihoitajat tekevät tätä työtä. Omaishoitaja voi saada kunnalta omaishoidon tukea. Kuntien lisäksi kotihoitoa antavat yksityiset palveluyritykset sekä järjestöt ja yhdistykset.

Yksityisten palveluyritysten suosio on kasvattanut osuuttaan, onhan nykyisin mahdollista saada kotitalousvähennystä, joka on hyvä asia. Kotitalousvähennysoikeutta on jatkettava ja huolehdittava siitä, että sitä eivät käytä väärin rikkaat ja lakia tuntevat ihmiset.

Kotisairaanhoito taas on sairaanhoitoa ja kuntoutusta, joka perustuu lääkärin tekemiin potilaskohtaisiin määräyksiin. Näihin palveluihin kuntien kannattaa taloudellisistakin syistä panostaa enemmän, säästäähän kotihoito valtavasti rahaa verrattuna siihen, että potilas olisi kalliissa laitoshoidossa.

Inhimilliset potilaslähtöiset seikat huomioon ottaen ikäihmiselle kotona asuminen mahdollisimman pitkään on aina parempi vaihtoehto kuin laitoshoito, jos hän niin haluaa. Kansaneläkelaitoksella on myös ratkaiseva rooli siinä, miten ikäihmiset saavat tarvitsemiaan ja ansaitsemiaan palveluita kunnissamme.

Harri Lindell

Avainsanat: perussuomalainen, perussuomalaiset, kunnallisvaalit, vanhukset, kotihoito, omaishoitaja, kotitalousvähennys, ikäihminen, eläkkeensaaja, Kela,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini