Työttömyyden kirous

Share |

Maanantai 17.12.2012 klo 14:13 - Harri Lindell


Varttuneemman väen työllistyminen vapailla työmarkkinoilla on aina vaikeaa, joskus tuntuu että mahdotontakin. Yli 50-vuotiaan mahdollisuudet työllistyä ovat merkittävästi huonommat kuin nuoremman työnhakijan. Työnantajat laskevat jäljellä olevia työvuosia ja mahdollisuuksia pitkiin sairaslomiin. Ikäihmisellä on työntekijänä terveydellisiä riskitekijöitä. Iän myötä useammat sairaudet voivat puhjeta ja fyysiset voimat vähenevät verrattuna 20-30 -vuotiaaseen työnhakijaehdokkaaseen.

Onko maassamme paljon puhuttua ikärasismia? Mielestäni on yhä enemmän, taloudellisten kriteerien koventuessa maassamme.  Yli 50-vuotiaan etu on kuitenkin se, että hän on kokenut omalla alallaan. Tätä kokemusta voitaisiin vanhalla kisälliperiaatteella jakaa nuoremmille ja kokemattomille henkilöille työpaikalla. Ikä voi olla myös vahvuus, jota ei kouluissa opita, vaan se on hankittava kokemuksen ja vuosien kautta.

Antaessaan saa myös itse

Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja on aika hakea kuusi metsästä tai ostaa se torilta. Työttömien joulupadat ovat kuitenkin hyvin pienet, ja avustusta pitää hakea vaikkapa seurakuntien tai EU:n ruoka-avun piiristä. Muistakaamme kaikki yhdessä myös vähävaraisia naapureita ja tuttavia jakamalla jouluiloa leivän ja jouluherkkujen muodossa. Helpoin tapa on ojentaa kirjekuori, jossa on muutama kymppi rahaa jouluostoksiin. Antamalla saa hyvän mielen sekä antajalle että lahjan saajalle perheineen. Toivotan omasta puolestani tasapuolisesti kaikille lehden lukijoille hyvää Kristuksen syntymäpäivää eli Joulua. 

Avainsanat: työttömyys, joulu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini