En enää usko maailmanpyörään

Share |

Lauantai 18.5.2013 klo 15:16 - Harri Lindell


Katajanokanlaiturille suunniteltavan tilapäisen huvilaitteen (maailmanpyörän) toimenpidelupa on juuttunut byrokratian rattaisiin aivan alkumetreiltä lähtien. On hämmästyttävää, miten pitkä, vaikea ja kallis tie yrityksen on käytävä ennenkuin hanke mahdollisesti saa sijoitusluvan. Alueella on voimassa vanha asemakaava, joka on vahvistettu 8.41895, sekä rakennuskielto, joka kuitenkin sallii tilapäisen laitteen sijoituksen. Rakennusluvasta ei siis ole kysymys, vaan tilapäisestä laitteen sijoittamisesta. Hanketta on palloteltu lautakunnissa ja lausuntoja on sadellut idästä ja lännestä.                                            

Viimeisin käänne oli vaatia valtaisat paalutukset ja sementtiset perustukset laitteelle, mikä nostaa yrittäjän kustannuksia huomattavasti. Lisäksi vaaditaan selvitystä maailmanpyörän vaikutuksesta maisemallisesti: miltä Tuomiokirkko näyttää mereltä katsottuna huvilaitteen rinnalla.                                             

 Maailmapyörähanke voidaan perua

Yrityksen piti saada laite tuottamaan ja ilahduttamaan yleisöä jo vapuksi, mutta nyt edellytetään kalliin pohjan lisäksi selvityksiä, piirustuksia ja erityissuunnitelmia. Jokainen päivä maksaa yrittäjälle menetettyinä tuottoina, ja määritelty vuokra-aika loppuu 31.10.2015 aloitusajasta riippumatta. Rakennuslautakunnan jäsenenä en usko enää hienon hankkeen toteutumiseen, valitettavasti. Se olisi ollut suotuisa lisä keskustan elävöittämiseen, ja esimerkiksi Lontoossa sen ei katsota häiritsevän arvokasta kaupunkimaisemaa. Maailmanpyörästä on tehty byrokratian rattaissa vaikea ja kallis hanke. Liechtensteiniläinen United International Leisure -yhtiö vetänee johtopäätöksensä ja toteaa sen kannattamattomaksi. Näin yrittäjäystävällinen on Helsingin kaupunki.

Avainsanat: maailmanpyörä, rakennuslupa, Katajanokka,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini