EU-maiden kauhun katse kohdistuu Kyprokseen ja Italiaan

Share |

Keskiviikko 8.1.2014 klo 22:11 - Harri Lindell


Espanja elää turismista, jonka ansiosta maassa käy vuosittain n. 55 miljoonaa ihmistä. He jättävät maahan n. 53 miljardia. Se on huomattava summa maassa, jonka työttömyysprosentti on jopa yli 26 ja nuorisotyöttömyys jopa 54 prosentin luokkaa. Espanjassa on työttömiä jo enemmän kuin Suomessa asukkaita, noin yli 5 miljoonaa. Espanjan sosiaaliturvavajeen on arvioitu olevan n. 10 miljardin luokkaa. Espanja taistelee velkansa kanssa ja katsoo kauhun sekaisin tuntein Italian ja Kyproksen tilannetta, Ranskaa unohtamatta.  Bruttokansantuotteesta Espanjan vienti on Ranskan tasolla eli n. 33 prosenttia. Suomen apua tullaan pian pyytämään Euroopan unionin kautta. Olemmehan olleet kiltisti maksamassa aina, kun sitä meiltä on pyydetty. Suomalaiset ovat myös ahkeria matkailijoita Espanjan aurinkorannoille.

  

Eurokriittisyys lisääntyy EU-vaalien lähestyessä    

                                                                                              
Italian, Ranskan ja Kyproksen talous ratkaisee, uskotaanko markkinoilla Espanjan euroon. Espanjan alijäämää on n. 7.1 prosentin verran, jos mukaan halutaan laskea vuonna 2012 saatu 40 miljardin euron pankkitukilaina. Ilman tätä velkaa luku on n. 10.6 %. Alijäämää valtiontaloudessa on huolestuttavan paljon. Palveluverkon ja työpaikkojen alasajo tulee olemaan välttämättömyys maan talouden tasapainottamiseksi. 

 

Eurokriittisyys lisääntyy jokaisessa unionin maassa. Tulevat EU-vaalit nostavat kriittisesti unioniin suhtautuvat valtaan Brysselin ja Strasbourgin vallan käytävillä.

 

Hyviäkin puolia Espanjan tilanteesta on löydettävissä. Katalonian ja Baskimaan itsenäisyyspyrkimykset vaikenevat, kun nämä alueet ovat täysin riippuvaisia emomaansa Espanjan taloustilanteesta. Kataloniassa ovat kansallismieliset nostaneet kuitenkin päätään. Katalonian itsenäisyyspyrkimykset tuovat levottomuutta ja väkivaltaa alueelle joka jo painiskelee talousongelmien kanssa.

Avainsanat: EU, Kypros, Kreikka, Espanja, Lindell, perussuomalainen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini