Miksi ostaisin luomua?

Share |

Keskiviikko 13.4.2016 klo 6:20 - Harri Lindell


Onko luomussa parempi maku? Vai onko luomu vaihtoehtona peräti makuasia? Ainakin kukkaro kevenee luomun ostajalta keskimäärin 30 % enemmän kuin perinteisin tuotantomenetelmin tuotettuun ruokaan päätyvältä. Luomu on kallista ja kaikilla ei ole siihen varaa, vaikka haluaisivatkin ostaa puhtaampaa ruokaa.

Luomutuotteiden tarjonta on mielestäni lisäksi aika heikkoa monessakin kaupassa.  Lihaa on vaikea löytää  monipuolisesti luomuna. Jauhelihaa on tietenkin tarjolla yllin kyllin lähes joka paikassa.

Onko luomu ekologinen ratkaisu?

Luomua ostavat perustelevat usein valintaansa ekologisilla kriteereillä. Pitää kuitenkin ottaa huomioon se, että luomuviljely tuottaa satoa huomattavasti vähemmän kuin tavalliset menetelmät.  Mikäli halutaan saada yhtä suuri sato kuin perinteisillä menetelmillä viljeltynä, luomutuotanto tarvitsee enemmän pinta-alaa viljelyyn. Ruokaa tarvitaan riittävä määrä pitämään nälkä loitolla. Luomuna tämä tarve täyttyy siis kalliimmin ja enemmän tuotantoalaa vaativammin.

Halutaanko luomua tukemalla suitsia ruuan ylituotantoa, mikä laskisi kuluttajahintoja? Suomessahan viljan ylituotantoa on n. 20 %. Vai miksi valtiovalta tukee tämän tapaista toimintaa, se jää hämärän peittoon ainakin minulta? 

Luomussa on paljon hyvääkin

Viisaiden ihmisten taholta esitettiin taannoin väittämä, että vuonna 2030 olisi luomu vallannut jo peräti 50 % Suomen markkinaosuuksista, kaikista tuotetuista maataloustuotteista. Tästä ollaan pahasti jäljessä, sillä tuotanto on tällä hetkellä 2 %:n luokkaa.

Hyvänä puolena näen sen, että maatalousyrittäjät voivat myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille ilman tukku- ja vähittäismyyntiä. Tämä antaa myös heille hyvän mahdollisuuden ansaita alkutuotannossa enemmän. Se onkin tarpeellinen vaihtoehto yhä riutuvalle maataloustuotannolle. Saavathan luomutuotteita haluavat kuluttajat tällöin ostoksensa huomattavasti edullisemmin. Valinnan vapautta kuluttajan kannalta on kuitenkin se, että luomua voi halutessaan ostaa myös omasta lähikaupastaan. 

Suussa sulavia makuhetkiä luomun parissa.

Avainsanat: luomuruoka, luomutuotanto, luomu, ekologinen, Harri Lindell


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini