Eutanasia puhuttaa

Share |

Maanantai 27.2.2017 klo 18:51 - Harri Lindell


Suomessa passiivinen armokuolema on ollut jo pitkään käytössä, vaikka asia on pidetty suurelta yleisöltä salassa. Valitettavan monissa kunnissa rahapula estää kalliiden hoitojen aloittamisen. Paikallisessa sairaalassa voi olla tietty määrä hengityskoneita, joissa on vuosia kiinni potilaita, joiden hoitoennuste on huono tai lähes olematon. Pikaista hengityskoneeseen kytkemistä tarvitsevalle nuorelle henkilölle ei enää olekaan laitetta, joka voisi huolehtia hänen elintärkeistä elintoiminnoistaan kriittisen tilanteen yli. 

Toinen esimerkki: Alkuvuonna sairastunut, kallista hoitoa tarvitseva potilas saa hoitoa, mutta loppuvuonna rahat ovat kunnalta loppu ja hoitoa ei enää voida antaa. Riittävä taloudellinen panostus kaikkiin kuntiin on ainoa oikea tapa saada potilaille riittävästi asianmukaista hoitoa. 

Lääkäri joutuu tekemään liian usein omantuntonsa kanssa ristiriitaisia päätöksiä. Vaakakupissa painavat potilaan ikä, kokonaisterveys ja tuottavuus yhteiskunnalle. Montako euroa potilas tuo takaisin kuntaan vai onko hänestä vain kuluja? Kun kovia kipuja kärsivälle potilaalle määrätään vahvaa lääkitystä, kuten esim. morfiinia, tulee kolikosta esille vielä kolmas puoli. Morfiini lamauttaa hengitysteitä ja nopeuttaa kuolemaa, vaikka antaakin hyvän suojan kivuille. Nämä ovat vaikeita asioita puntaroitavaksi lääkäreille. 

Omaisten huono omatunto estää joskus potilaan pois nukkumisen. Omaiset vaativat ikäihmiselle parasta hoitoa, vaikka potilas ei itse enää sitä haluisi. Omaiset saattavat kärsiä tunnontuskia huonosti hoidetuista sukulaissuhteista. Tätä yritetään sitten paikata vaatimuksilla lääkereiden suuntaan, vaikka joskus tehdään todellisuudessa sairaalle omaiselle karhunpalvelus. 

Harri Lindell

Kaupunginvaltuutettu Helsinki

Avainsanat: euranasia, armokuolema, hoitoennuste, hengityskone, kivunlievitys, kuolema


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini