Perussuomalaisten aktiivin julkinen tilitys

Share |

Tiistai 7.3.2017 klo 11:32 - Harri Lindell


Olen katsellut Perussuomalaisten valtataistelua sisältä päin vuodesta 1999 lähtien. Marginaalisesta, muutaman prosentin puolueesta ”jytkyn” kautta tähän hetkeen, kun Perussuomalaisten eduskuntaryhmään kuuluu 37 kansanedustajaa viime eduskuntavaalien tuloksen myötä. Puolueen kannatus on nyt jo puolittunut vaaleista 2015, joissa Perussuomalaiset sai äänistä lähes 18 prosenttia. Siitä on aikaa vain vajaat kaksi vuotta.

Tällä hetkellä kannatus on mielipidemittausten mukaan noin yhdeksän prosenttia. Puolue on menettänyt loistokkuutensa, kannatus on puoliintunut. Suosion romahtaminen on monen eri tekijän summa.

Olin itse mukana ajamassa puoluetta ylös useamman vuoden ajan puoluehallituksesta käsin, puolueen varapuheenjohtajana sekä puolueen lehden päätoimittajana.

Miksi Soini ei jatka puolueen puheenjohtajana?

Tähän on muutama perusteltu syy: Tärkein niistä on puolueen kannatuksen romahtaminen. Soini haluaa olla puheenjohtajana silloin, kun pysytään voitolla, hän ei halua olla tappion karvaassa kalkissa mukana, kun puolueen kannatus romahtaa. Tappio häämöttää seuraavissa vaaleissa, ja puolueväen arvostelua Soini ei kestä.

Vielä hänellä on mahdollisuus saada esim. suurlähettilään paikka jostakin maasta, missä voi katsoa jalkapalloa ja harrastaa raveja, hänen lempiharrastuksiaan.

Arvostan Soinia ja pidän häntä hienona persoonana, mutta hän ei kestä arvostelua, jos se tulee puolueen omilta. Hyvää työtä hän on tehnyt, kun on saanut puolueen ajettua suureksi puolueeksi. Nyt liikkeen kannatus häviää kuin aamusumu kesällä. Pahimpia virheitä Soini teki, kun Perussuomalaiset hyväksyi Kreikan kolmannen tukipaketin. Toinen virhe tuli suomalaisia vielä lähemmäs: riistäminen köyhiltä, kun tehtiin uusi säädös lääkeomavastuusta. Näistä virheistä ei puolue ole toipunut.

Kolmen puheenjohtajaehdokkaan taustoista 

Perussuomalaisille tulee olemaan vaikea paikka valita, kuka alkaa vetämään raskasta rekeä kannatuksen laskiessa ja vuorostaan puolueväen moitteita vastaan ottaen. Jussi Niinistöä on tituleerattu kauan sitten Soinin perintöprinssiksi. Hän on Soinin miehiä henkeen ja vereen ja lojaali Soinille. Niinistön vetäytyminen puheenjohtajakisasta oli odotettua. Puolueen on keskitettävä kaikki voimansa Sampo Terhon taakse, jottei Halla-aho voittaisi kisaa.

Sampo Terho on heikompi astia, hänen osaamisensa politiikassa on kyllä parantunut vuosi vuodelta, mutta se ei riitä.  Riitaisan puoluekentän johtaminen on hänelle ylivoimainen tehtävä.

Kukaan Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaista ei ole kansanvillitsijä, keneltäkään ei lennä läppä eikä tule kansan kaipaamia poliittisia letkautuksia. Perussuomalaiset tarvitsisivat keulakuvakseen populistin, sellaisen joka Soini oli puheenjohtajana ollessaan. Ehdokkaita tulee varmankin nousemaan esiin vielä ennen kesää, mutta he lähtevät kisaan lähinnä nostaakseen omaa poliittista profiiliaan. Voittajaksi tai lähelle kärkeä heistä ei kuitenkaan ole.

Jäljelle jää vain Jussi Halla-aho, joka on yhden asian mies. Maahanmuuttovastaisuus on se asia, joka menee kansaan kuin häkä ja saa äänestäjät uskomaan jälleen kannatuksen nousuun. Hän ei tosin osaa johtaa puoluekenttää, mutta kannatus alkaa kyllä nousta kohti entisiä huippulukuja. Tätä puolueen jäsenet haluavat, ja äänestävät Halla-ahon puheenjohtajakseen Jyväskylässä 10.-11.06.2017.

Perussuomalaiset hajoavat Halla-ahon voitettua puheenjohtajakisassa

Halla-aholaisuus on nouseva äärioikeistolainen voima, joka on löytänyt vahvan paikkansa jo monessa Euroopan maassa. Halla-aho villitsee maahanmuuttovastaisuudellaan puolueväen Jyväskylässä. Monet ajattelevat, että huonontuneet olot täällä Suomessa ovat maahanmuuttajien syy. Perussuomalainen puolue tulee hajoamaan. Ihmiset, jotka olivat perustamassa puoluetta vuonna 1995, eivät hyväksy tätä uutta muuttunutta linjaa.

Itse näin tämän suunnan jo ennen Soinin ilmoitusta ja erosin puolueesta hyvissä ajoin. En voi hyväksyä sitä kovaa oikeistolaista linjaa ja huonontuneita oloja täällä Suomessa, joita puolueessa ajetaan. Monta puolueen aktivistia on jo tuomittu joko uskonrauhan rikkomisesta tai rasistisista lausunnoistaan. Uskon että näitä ylilyöntejä tulee lisää kuin sieniä sateella.

Kirjoittaja on entinen Perussuomalainen aktivisti:

Harri Lindell
Kaupunginvaltuutettu Helsinki
”Terve Helsinki” –listan
Pormestari/kunnallisvaaliehdokas

Avainsanat: Timo Soni, Halla-aho, Harri Lindell, Perussuomalaiset, puheenjohtajaehdokas


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini