Peljättäviä mustia ja mukavia valkoisia sisaria eutanasian tiimoilta

Lauantai 25.3.2017 klo 6:00 - Harri Lindell

Elämän ylläpitäminen ja potilaan oman tahdon kunnioittaminen on lääkärien ja hoitajien etiikan mukaista. He tekevät arvokasta työtä ja ovat ylpeitä siitä. Monelle heistä olisi kauhistus auttaa aktiivisesti potilasta kuolemaan. Omatunto muistuttaa asioista, joita ei koeta oikeiksi toteuttaa. Se muistuttaa myös koko loppuelämän ajan tehdyistä vääristä valinnoista.

Hoitohenkilökuntaa ei voida pakottaa tappamaan potilaita tavalla tai toisella. Monille heistä, jotka omaksuvat hengellisen vakaumuksen, teko on Raamatun viidennen käskyn vastainen jo abortinkin suhteen. Näille hoitajille on annettu mahdollisuus olla osallistumatta sikiön murhaamiseen. Näin pitäisi olla tietenkin myös aktiivisen eutanasian kohdalla.

Muodostuuko näin eriävistä hoitotavoista johtuen ristiriitainen mielikuva terveydenhoidon henkilökunnasta? Onko hoitajissa hetken kuluttua valkoisten sisarien lisäksi mustia sisaria, joita potilaat pelkäävät?

Harri Lindell
Kaupunginvaltuutettu Helsinki
”Terve Helsinki” –listan
Pormestari/kunnallisvaaliehdokas

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hoitotahto, eutanasia, kuolema, aktiivinen

Eutanasian tullessa lähelle

Perjantai 10.3.2017 klo 6:00 - Harri Lindell

Vihreät ja Demarit ottivat esille aktiivisen eutanasian, joka on monelle ihmiselle herkkä ja vakava omantunnon asia. Selvää vastausta eutanasiaan ei ole olemassa. Monet puhuvat eutanasian puolesta, mutta asian sattuessa omalle kohdalle he joutuvat puntaroimaan sitä uuden kerran. Aktiivisella eutanasialla tarkoitetaan nopean ja tuskattoman kuoleman tuottamista, useimmiten tappavalla lääkeannoksella.

Kaikille pitää siis turvata hyvä hoito iästä, yhteiskunnallisesta asemasta tai asuinpaikkakunnasta riippumatta. Niille potilaille, jotka itse pystyvät ottamaan vastuun omasta hoidostaan, pitäisi antaa mahdollisuus nukkua pois ilman aktiivista avustusta. Potilaille on tärkeää, että he saavat ajoissa kertoa selkeästi oman tahtonsa siltä varalta, että he eivät elämänsä jossakin vaiheessa enää sitä pysty ilmaisemaan.

Harri Lindell
Kaupunginvaltuutettu Helsinki
”Terve Helsinki” –listan
Pormestari/kunnallisvaaliehdokas

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eutanasia, kuolema, potilas, hoitotahto

Eutanasia Helsingissä

Torstai 11.10.2012 klo 6:00 - Harri Lindell

Suomessa on passiivinen armokuolema ollut jo pitkään laillista, vaikkakin asia on pidetty suurelta yleisöltä salassa. Valitettavan usein monissa kunnissa rahapula estää kalliiden hoitojen aloittamisen, näin myös Helsingissä. Tai sairaalassa on vain tietty määrä hengityskoneita, joihin on jo vuosien ajan ollut kytkettynä potilaita, joiden hoitoennuste on huono tai lähes olematon. Niinpä pikaista hengityskoneeseen kytkemistä tarvitsevalle nuorelle henkilölle ei välttämättä löydykään konetta, joka voisi huolehtia hänen elintoiminnoistaan. 

Tarpeellinen taloudellinen panostus Helsinkiin on ainoa oikea tapa hoitaa potilaita. Periaatteena pitää olla, että kaikki hoitoa haluavat saavat parhaan mahdollisen hoidon omasta sosiaalisesta tilanteestaan riippumatta.

1 kommentti . Avainsanat: eutanasia, lääkäri, armokuolema, etiikka

Peljättäviä mustia ja mukavia valkoisia sisaria

Sunnuntai 7.10.2012 klo 6:00 - Harri Lindell

Lääkärien ja hoitajien etiikan mukaista on elämän ylläpitäminen ja potilaan oman tahdon kunnioittaminen. He tekevät arvokasta työtä josta he ovat ylpeitä. Monelle heistä olisi kauhistus auttaa aktiivisesti potilasta kuolemaan. Omatunto muistuttaa asioista, joiden tekemistä ei koeta oikeaksi. Se muistuttaa koko loppuelämän ajan vääristä tekosistamme. Emme voi pakottaa heitä tappamaan potilaitaan tavalla tai toisella.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eutanasia, lääkäri, kuolema, etiikka

Viides käsky estää aktiivisen eutanasian

Keskiviikko 3.10.2012 klo 6:00 - Harri Lindell

Vihreät nostivat esille aktiivisen eutanasian, joka on monelle ihmiselle herkkä omantunnon kysymys. Hyvää vastausta kysymykseen ei ole olemassa. Monet puhuvat eutanasian puolesta, mutta tilanteen sattuessa omalle kohdalle joutuvat puntaroimaan asiaa uudemman kerran.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eutanasia, kuolema