Huumekuolema odottaa liian monia

Lauantai 8.4.2017 klo 12:00 - Harri Lindell

Huumeongelma pääkaupunkiseudulla on lisääntynyt huomattavasti niiden reilun kymmenen vuoden aikana, jolloin olen itse seurannut sitä huolestuneena. Huumeita tarjotaan mitä yllättävimmissä paikoissa; ratikkapysäkeillä, kauppakäytävillä ja kadunkulmissa. Huumeongelmaan olisi kaupungin taholta viisasta puuttua nopeasti ja jämäkästi, muuten olemme menettäneet monta naista ja miestä huumausaineiden kylmälle alttarille. Näiden henkilöiden kohtalo tulee yhteiskunnan ulkopuolelle jäämistäkin pahempi, kun kuolema tulee paljon ennen aikojaan.

Yhteiskunnan olisi panostettava enemmän huumausaineiden käyttäjien hoitolaitoksiin ja huumeiden käytön ennaltaehkäisyyn. Tämä panostus tulee niin taloudellisesti kuin muillakin tavoin korkojen kera takaisin.

 

Harri Lindell

Pormestariehdokas

Kaupunginvaltuutettu Hki

Kunnallisvaaliehdokas / pormestariehdokas

Terve Helsinki

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: huumeet, alkoholi, päideriippuvuus, Terve Helsinki, huumeongelma, Harri Lindell, pormestariehdokas, kunnallisvaaliehdokas

Vähätelläänkö kannabiksen riskejä?

Sunnuntai 20.3.2016 - Harri Lindell

Huumetestien pitäisi olla rutiinitoimenpide siinä kuin muu liikenteenvalvontakin.  Jätevesien säännölliset mittaukset olisivat myös keino tunnistaa alueet, joissa huumeiden käyttö on laajamittaista. Sähkölaitokset ovat myös avainasemassa, kun haetaan rikollisia, jotka valmistavat huumeita. Sähkölaskun raju nousu normaalissa asunnossa voi kieliä huumeiden viljelystä ja valmistuksesta.

Miesten huumeiden käyttö on lisääntynyt 25 % ja naisten 15 % viimeisen vuoden aikana, kun käyttäjäksi ilmoittautuneita on peräti 250 000. Kannabistuotteet ovat selvästi yleisin huume maassamme ja heroiinia käytetään vähiten. Miehistä 60 % ja naisista 40 % on sitä mieltä, että kannabiksen käyttö ei ole riski. Suurempana riskinä he pitävät humalahakuista juomista.

Hyväksyntä tukee matkaa irti huumeista

Huumeista vapautuminen ja parantuminen lähtee aina omasta itsestä liikkeelle. Vain yksi kokeilu voi riittää koukkuun jäämiseksi loppuiäksi. Läheisten ja perheenjäsenten anteeksianto on myös avain parantumisen tiellä. Huumeiden käyttäjälle on ominaista patologinen valehtelu, joka johtaa helposti riitoihin ystävä- ja perhepiirissä. Nämä ristiriidat eivät auta huumeiden käyttäjää paranemaan, edellyttäen tietenkin, että hän on muuten motivoitunut ja yrittää kaiken voitavan. Silloin hän tarvitsee lisäksi paljon ymmärrystä ja rakkautta, vaikka se onkin usein vaikeaa, mutta myös oikea tapa tukea matkalla kohti elämää ilman huumeita.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kannabis, huumetesti, huumeet, vieroitus

Onko peli jo menetetty huumesodassa

Tiistai 15.3.2016

Marihuana-annos maksaa katukaupassa noin 10-20 euroa. Netin kautta on helppo tilata esim. muuntohuumeita. Tämä tuntuu edulliselta ja helpolta, mutta annosmäärät nousevat päivä päivältä suuremmiksi, jolloin päivittäiseen huumeannoksiin meneekin helposti enemmän rahaa kuin työssä käymällä pystyy ansaitsemaan. Puhumattakaan siitä, että työelämä käy hyvin pian vaikeaksi huumeiden vaikutuksesta. Tässä vaiheessa huumeiden käyttäjä usein turvautuu rikoksiin. Yleisin rikos on huumeiden myyminen, jolla rahoitetaan oma, yhä lisääntyvä huumeiden käyttö. 

Huumeita saa helposti ja nopeasti

Huumeiden ostajan ja myyjän kohtaaminen on helppoa kovassakin katuvilinässä.  Huumeita saa helposti ja nopeasti. Henkilöt, jotka välittävät huumeita, haluavat koukuttaa ne, jotka ovat jo päässeet eroon huumeista. Välittäjät haluavat uusia käyttäjiä varmistaakseen omat tulonsa ja sitä kautta oman huumeannoksensa. Bisnes on kovaa tälläkin alalla. 

Huumeiden välittämien ja käyttö ei ole vain yhteiskuntaluokassa alatasolla olevien ongelma, vaan se on levinnyt huipulle asti. Onko huumebisnes noussut yhteiskuntarakenteissa jo sille tasolle, että peli on menetetty?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: huumeet, marihuana, kannabis, muuntohuumeet, huumevälittäjä

Ovatko narkomaanit "vain" viihdekäyttäjiä?

Torstai 10.3.2016 - Harri Lindell

Asenteet huumeita kohtaan ovat muuttuneet samalla, kun käyttäjät eivät ole enää pelkästään koviin huumeisiin vajonneita narkkareita. Nykyään on paljon viihdekäyttäjiä, joiden huumeiden käyttöä kuvataan harmittomaksi. Huumeiden käytöstä on tullut trendikästä.

Esimerkiksi MDPV eli aakkoset on seksuaalisuuden kestoon vaikuttava muuntohuume, joka rengastetaan Viagran tapaiseen potenssilääkkeeseen, mutta on voimakkuudeltaan ja kestoltaan huomattavasti voimakkaampaa. 

Julkkikset käyttävät usein huumeita, mutta mediat maassamme eivät puhu näistä ikävistä asioista, koska se ei tuo medialle oikeanlaista julkisuutta. Elokuvissa on trendikästä vetää viiva ja omistaa hieno auto, luksusasunto ja muskelivene. Huumeiden käyttökin näyttäytyy siinä kehyksessä elämään kuuluvana, osana menestystä. Asenneilmapiiri huumeiden sallimisen suuntaan on muuttunut paljon maassamme. 

Kun elämän pyörässä ei jaksa enää

Kukaan ei todennäköisesti päätä ryhtyä narkomaaniksi, siihen ajaudutaan. Kaveriporukan mukana alkaa huumeiden käyttö helposti ja huomaamatta. Huumeiden käyttöä ei kuitenkaan pystytäkään lopettamaan vieroitusoireiden vuoksi, ne saattavat olla voimakkuudeltaan jopa tappavia. Samalla pelätään yleistä ilmituloa ja ikuista narkkarin leimaa.

Katkaisuhoitoon päätyneet potilaat lepäävät, syövät hyvin ja saavat kroppansa kuntoon. Kaikilla heistä ei ole tarkoitustakaan lopettaa huumeiden käyttöä, vaan katkaisuhoidon jälkeen käyttö jatkuu.  Kiihtyvässä elämän pyörässä ei jakseta enää yrittää. Vaatimukset ovat liian kovat, ahdistukseen pitää saada huumeita, lääkkeitä ja alkoholia, pää sekaisin. Vain oma motivaatio on ainoa tapa lopettaa huumeiden käyttö.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: huumeet, narkomaani, MDPV