EU-maiden kauhun katse kohdistuu Kyprokseen ja Italiaan

Keskiviikko 8.1.2014 klo 22:11 - Harri Lindell

Espanja elää turismista, jonka ansiosta maassa käy vuosittain n. 55 miljoonaa ihmistä. He jättävät maahan n. 53 miljardia. Se on huomattava summa maassa, jonka työttömyysprosentti on jopa yli 26 ja nuorisotyöttömyys jopa 54 prosentin luokkaa. Espanjassa on työttömiä jo enemmän kuin Suomessa asukkaita, noin yli 5 miljoonaa. Espanjan sosiaaliturvavajeen on arvioitu olevan n. 10 miljardin luokkaa. Espanja taistelee velkansa kanssa ja katsoo kauhun sekaisin tuntein Italian ja Kyproksen tilannetta, Ranskaa unohtamatta.  Bruttokansantuotteesta Espanjan vienti on Ranskan tasolla eli n. 33 prosenttia. Suomen apua tullaan pian pyytämään Euroopan unionin kautta. Olemmehan olleet kiltisti maksamassa aina, kun sitä meiltä on pyydetty. Suomalaiset ovat myös ahkeria matkailijoita Espanjan aurinkorannoille.

  

Eurokriittisyys lisääntyy EU-vaalien lähestyessä    

                                                                                              
Italian, Ranskan ja Kyproksen talous ratkaisee, uskotaanko markkinoilla Espanjan euroon. Espanjan alijäämää on n. 7.1 prosentin verran, jos mukaan halutaan laskea vuonna 2012 saatu 40 miljardin euron pankkitukilaina. Ilman tätä velkaa luku on n. 10.6 %. Alijäämää valtiontaloudessa on huolestuttavan paljon. Palveluverkon ja työpaikkojen alasajo tulee olemaan välttämättömyys maan talouden tasapainottamiseksi. 

 

Eurokriittisyys lisääntyy jokaisessa unionin maassa. Tulevat EU-vaalit nostavat kriittisesti unioniin suhtautuvat valtaan Brysselin ja Strasbourgin vallan käytävillä.

 

Hyviäkin puolia Espanjan tilanteesta on löydettävissä. Katalonian ja Baskimaan itsenäisyyspyrkimykset vaikenevat, kun nämä alueet ovat täysin riippuvaisia emomaansa Espanjan taloustilanteesta. Kataloniassa ovat kansallismieliset nostaneet kuitenkin päätään. Katalonian itsenäisyyspyrkimykset tuovat levottomuutta ja väkivaltaa alueelle joka jo painiskelee talousongelmien kanssa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU, Kypros, Kreikka, Espanja, Lindell, perussuomalainen

EKP vie ja Suomen Pankki vikisee

Keskiviikko 17.10.2012 klo 18:00 - Harri Lindell

Talouslama jyllää Euroopassa ja koko maailmassa. Samaan aikaan Euroopan Keskuspankki palkkaa lisää väkeä hoitaakseen kaikki asiansa hyvin. EKP:n päämaja on Frankfurtissa, Saksassa – missä muuallakaan. Väkeä Keskuspankissa alkaa olla kuin Vilkkilässä kissoja, mutta suma vain seisoo. Hiljattain sinne palkattiin noin neljäkymmentä uutta työntekijää entisten 1600 lisäksi. Pääjohtaja, italialainen Mario Draghi, on kukkona tunkiolla, joka mielestäni alkaa haista yhä pahemmin.

EKP vastaa euroalueen rahapolitiikasta. Korkojen sääntely on sen tärkeimpiä aseita euromaiden hyväksi. Suomen pankki vikisee EKP:n viedessä Suomea kuin pässiä narussa.  Suomen Pankin on tarkoin noudatettava EKP:n antamia suuntaviivoja ja ohjeita. Ei hyvältä näytä tilanne Euroopassa, joka natisee liitoksissaan Kreikan, Espanjan ja Italian kamppaillessa omien talouksiensa kanssa. 

Helsingissä edessä tarkan euron ajat

Työttömyys on lähtenyt näissä maissa rajuun kasvuun ylittäen jo 25 prosentin rajan. Suomessa onneksi ollaan vielä alle kymmenen prosentin lukemissa. Helsingissäkin viime heinäkuussa työttömiä oli vain 8,9 prosenttia, mutta valitettavasti nuorison ja maahanmuuttajien työttömyysaste oli noussut entisestään. 

Pääkaupungissamme on nyt panostettava entistä enemmän työttömyyden hoitoon, ettemme seuraisi Italian, Kreikan ja Espanjan varoittavaa esimerkkiä. Helsinki on maamme pääkaupunkina tärkeä suunnannäyttäjä, ovathan kaupungin toimintamenot talousarvioehdotuksessa peräti 4,5 miljardia euroa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talouslama, EU, keskuspankki, draghi, rahapolitiikka, Suomen Pankki, Helsinki, euro, työttömyys, maahanmuuttaja, italia, kreikka, espanja, perussuomalainen, perussuomalaiset, kunnallisvaalit

EU:n romahdus lähellä

Keskiviikko 17.10.2012 klo 6:00 - Harri Lindell

Espanjassa 53 prosenttia ja Kreikassa 55 prosenttia nuorista on työttömiä. EU:ta uhkaa suuri romahdus, kun näissä maissa kansa saa tarpeekseen jatkuvasta vyön kiristyksestä. Näiden maiden taloudet eivät voi selvitä velkataakastaan eikä valoa tunnelin päässä ole näkyvissä. Työttömyysluvut jatkavat kipuamistaan ylöspäin ja liian monet jäävät ilman työtä ja ansiota.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Espanja, Kreikka, pankki

Löytyykö Kreikan uusille panssarivaunuille käyttöä?

Perjantai 5.10.2012 klo 6:00 - Harri Lindell

Kreikka sai taannoin uudeksi pääministerikseen Euroopan Keskuspankin entisen varajohtajan Lukas Papademoksen. Mitä luulette, menikö samalla iso osa Kreikan itsenäisyydestä EU:lle? Unioni sanelee mitä maassa tehdään. Kreikan itsenäisyys meni, joka on tietysti unionin tarkoituskin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikka, EU, liittovaltio