Reuma ja syöpä lisääntyvät maassamme

Keskiviikko 5.4.2017 klo 22:00 - Harri Lindell

Reuma ja syöpä lisääntyvät maassamme koko ajan. Perusterveydenhuollossa ei ole tällä hetkellä riittävästi resursseja hoitaa näitä potilaita. Terveyskeskuksista ei löydy riittävää ammatillista osaamista. Lääkäreiden työsuhteet terveyskeskuksissa kestävät usein vain hetken aikaa, potilassuhde katkeaa aivan liian usein, kun lääkäri siirtyy muualle.

Potilas on saanut sairaudesta ikuisen elämänkumppanin, vaikka hän ei sitä halunnutkaan. Hänen pitää tulla toimeen syövän, diabeteksen, reuman tai muun vakavan sairauden kanssa, ja haluaisi parasta mahdollista hoitoa itselleen. Lääkäreillä pitäisi olla riittävää osaamista sekä aikaa kertoa potilaalle tarvittava tietous ikävästä (elämänkumppanista) sairaudesta. Erikoissairaanhoidosta pitäisi siirtää osaamista terveyskeskustasolle. Terveyskeskuksiin pitäisi perustaa syöpä- ja nivelreumahoitajien henkilövakansseja, kuten diabeteksen kohdalla on tehty diabeteshoitajien vakansseja perustettaessa. Nämä henkilöt olisivat avainasemassa potilasta ohjattaessa oikeaan hoitoon ja annettaessa tarpeellista tietoutta sairaudesta.

Harri Lindell

Kaupunginvaltuutettu Helsinki

Terve Helsinki –listan

Pormestari/kunnallisvaaliehdokas

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reuma, syöpä, diabetes, erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto, erikoislääkäri, Terve Helsinki, Harri Lindell, kunnallisvaaliehdokas, pormestariehdokas

Miksi Tallinnaan silmäleikkaukseen?

Sunnuntai 20.9.2015 - Harri Lindell

TiinaPakosta.jpg

Tutustuin paikan päällä tallinnalaiseen silmäklinikkaan, Laservisioon ja haastattelin sen silmälääkäriä, Tiina Pakostaa.

Ohjelma on esitetty AlfaTV:n kanavalla ja sen voi katsoa kuvaa klikkaamalla, tai osoitteessa alfatv.fi, kohdasta arkisto - keskusteluohjelmat - Harri Lindell, josta löytyvät kaikki aiemmatkin tekemäni keskusteluohjelman jaksot.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: silmäleikkaus, Laservisio, Pakosta, Tallinna, silmälääkäri

Lääkäreiltä kuluu paljon työaikaa hukkaan

Perjantai 8.3.2013 klo 13:18 - Harri Lindell

Terveyskeskusten palvelutasoa on kehitettävä. Lääkärien työtä pitää ohjata enemmän varsinaiseen lääkäritoimintaan. Nykyisin lääkäriltä menee liian paljon työaikaa kaikkeen muuhun kuin varsinaiseen ammatin harjoittamiseen. Kallispalkkaisten lääkärien ei pidä olla puhelinvastaajina eikä atk:n syövereissä. Potilaat tuskastuvat odottaessaan omaa vuoroaan käytävällä. Sairaana odottaminen on vielä raskaampaa. 

Saisimme helposti lisää lääkäreitä vain priorisoimalla ylimääräisistä töitä heiltä pois. Laskuesimerkki: jos lääkärin ajasta 80 prosenttia menee nyt muuhun kuin varsinaiseen työhön, (ja jos saamme) hallintoa ja työkulttuuria muuttamalla saisimme sen putoamaan 60 prosenttiin. Kaksinkertaistaisimme siis lääkärien määrän. Helppoa, eikö totta, ja kaikki voisivat paremmin, potilaatkin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lääkärit, terveyskeskukset, byrokratia, työaika

Eutanasia Helsingissä

Torstai 11.10.2012 klo 6:00 - Harri Lindell

Suomessa on passiivinen armokuolema ollut jo pitkään laillista, vaikkakin asia on pidetty suurelta yleisöltä salassa. Valitettavan usein monissa kunnissa rahapula estää kalliiden hoitojen aloittamisen, näin myös Helsingissä. Tai sairaalassa on vain tietty määrä hengityskoneita, joihin on jo vuosien ajan ollut kytkettynä potilaita, joiden hoitoennuste on huono tai lähes olematon. Niinpä pikaista hengityskoneeseen kytkemistä tarvitsevalle nuorelle henkilölle ei välttämättä löydykään konetta, joka voisi huolehtia hänen elintoiminnoistaan. 

Tarpeellinen taloudellinen panostus Helsinkiin on ainoa oikea tapa hoitaa potilaita. Periaatteena pitää olla, että kaikki hoitoa haluavat saavat parhaan mahdollisen hoidon omasta sosiaalisesta tilanteestaan riippumatta.

1 kommentti . Avainsanat: eutanasia, lääkäri, armokuolema, etiikka

Peljättäviä mustia ja mukavia valkoisia sisaria

Sunnuntai 7.10.2012 klo 6:00 - Harri Lindell

Lääkärien ja hoitajien etiikan mukaista on elämän ylläpitäminen ja potilaan oman tahdon kunnioittaminen. He tekevät arvokasta työtä josta he ovat ylpeitä. Monelle heistä olisi kauhistus auttaa aktiivisesti potilasta kuolemaan. Omatunto muistuttaa asioista, joiden tekemistä ei koeta oikeaksi. Se muistuttaa koko loppuelämän ajan vääristä tekosistamme. Emme voi pakottaa heitä tappamaan potilaitaan tavalla tai toisella.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eutanasia, lääkäri, kuolema, etiikka

Vanhukset ansaitsevat hyvän hoidon

Maanantai 1.10.2012 klo 6:00 - Harri Lindell

Lääkäri joutuu liian usein tekemään omantuntonsa kanssa ristiriidassa olevia päätöksiä, kun vaakakupissa painavat potilaan ikä, terveys ja yhteiskunnallinen tuottavuus. Montako euroa potilas hoidettuna tuo takaisin kuntaan, vai onko hänestä vain kuluja? Ihmistä hoidettaessa taloudelliset kysymykset eivät saa painaa, vaan jokaisen on saatava parasta mahdollista hoitoa. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vanhukset, vanhustenhoito, lääkäri