Pätkätyöläisenä kohti tulevaa

Torstai 23.3.2017 klo 6:00 - Harri Lindell

Kaupan liiton mukaan 70 prosenttia vähittäiskaupan myyjistä on joutunut tyytymään pysyvään osa-aikatyöhön. Suurissa marketeissa tämä luku hipoo jo 80 prosenttia. Vajaan työviikon teettäminen onkin kaupan alalla pikemminkin normaali käytäntö. Työnantajat välttyvät maksamasta esimerkiksi pekkaspäiviä. Se on huomattava säästö, kun lasketaan mukaan myös huikean korkeat palkan sivukulut.

Siivous- ja ravitsemusalalla lyhennetyt työviikot ja osa-aikaisuus ovat myös arkipäivää. Opiskelun ohessa työskentelevät joutuvat kokemaan saman ilmiön, sillä erotuksella että tuntipalkka on pari euroa pienempi kuin pitkään pätkätöitä tehneellä. Opiskelijat pärjäävät opintotukien ja muun rahoituksen turvin jotenkuten. Heille työstä maksettu palkka on pikemminkin ekstraa. On kuitenkin rankkaa opiskella ja käydä töissä samaan aikaan.

Matalapalkka-aloilla henkilölle jää käteen noin 1200–1500 euroa kuukaudessa. Kun tästä vähentää pakolliset menot, kuten vuokrat ja muut elinkustannukset, niin käteen jäävä köyhyys ei tosiaankaan naurata. Monissa suurissa kaupungeissa vuokran osuus palkasta on reilusti yli puolet.

Helsingin kaupungin alueella tämä on hälyttävä ongelma, ihmiset joutuvat tekemään useampaakin osa-aikatyötä pysyäkseen yhä kallistuvien asumis- ja muiden elinkustannusten kilpajuoksussa mukana.

Harri Lindell

Kaupunginvaltuutettu HKI

Pormestariehdokas/ kunnallisvaaliehdokas

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: myyjä, siistijä, osa-aikainen työ, pätkätyö, Harri Lindell, kunnallisvaaliehdokas, pormestariehdokas, matalapalkkainen,