Venäjä on harjoitellut hyökkäystä Ruotsiin

Lauantai 16.4.2016 klo 11:55 - Harri Lindell

Ruotsalaiset kertovat Venäjän harjoitelleen sotilaallista hyökkäystä Ruotsia vastaan. Ruotsalaisten tapa puhua venäläisistä on yleisestikin aivan erilainen kuin meillä Suomessa. Suomi haluaa olla niin kuin se on aina tottunut olemaan. Maassamme ei haluta ärsyttää suurta itäistä naapurimaata. 

Venäjää pidetään Ruotsissa uhkana Baltian maita kohtaan. Mikäli Baltian maihin kohdistuisi jonkinasteinen sotilaallinen hyökkäys, Ruotsi tulisi vedetyksi mukaan konfliktiin. Demarihallituksen aikana Ruotsi ajoi oman maanpuolustuksen alas ja nyt sillä on kova kiire saada uskottava puolustus käyttöönsä uudelleen. Suomessa taas tehtiin demarihallituksen aikana päätös maamiinoista luopumisesta. Lieneekö puhdas yhteensattuma? Ruotsille tämä tuli maksamaan vähän yli miljardin euron verran. Ruotsin sotilaallinen painopiste on enemmänkin kansainvälisessä toiminnassa kuin oman maan puolustamisessa, tämä on eittämättä myös yleisesti tunnustettu tosiasia. 

Ruotsin oppositio haluaa Natoon

Heikko vähemmistöhallitus Ruotsissa ei halua tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Nykyisen hallituksen mielestä Ruotsin ei pidä hakea Naton jäsenyyttä.  Mikäli asiaa kysyttäisiin nykyisiltä oppositiopuolueilta, saataisiin aivan toisenlainen vastaus. Koko oppositio haluaa maan Natoon, mitä pikemmin sitä parempi heidän mielestään.

Ruotsalaisten ei pitäisi omilla toimillaan kuitenkaan heikentää Suomen asemaa. Näin tapahtuisi, jos Ruotsi päättäisi hakea Naton jäsenyyttä, joten heidän olisi syytä ottaa tämä huomioon. Onhan Suomen vahva puolustus nykyisellään hyvä rauhan tae ruotsalaisille itselleenkin. Suomi on Ruotsille hyvä itäinen naapuri. Ruotsi ei pysty puolustautumaan omin voimin, joten sen ainoana vaihtoehtona on Natoon liittyminen. Tämä päätös lisäsi myös heidän vaikutusvaltaansa Euroopassa merkittävästi. Mikäli seuraavissa vaaleissa Porvarillinen allianssipuolue voittaa, Ruotsi on Natossa mukana heti. 

Ruotsi hyötyy maana sotilasmenojensa kasvusta

Ruotsi nostaa puolustusbudjettinsa vuosina 2016-2020  4.5 – 5 miljardin tasolle. Tämä päätös on myös iso työllistäjä, sillä heillä on mittavat omat puolustusteollisuuden haaransa, toisin kuin Suomella. Lentokonetuotanto, sukellusveneet ja kansainvälinen valmius ovat aivan eri luokkaa kuin Suomessa, puhumattakaan kybersodankäynnin valmiudesta. Tämä on selkeä tuki maan omalle puolustusteollisuudelle. Naton kanssa Ruotsin puolustusvoimat ovat yhteensopivia harjoitus-, koulutus-, materiaali-, tutkimus- ja tuotekehityssaralla. Lisäksi tätä vain vahvistavat ruotsalaisten kansainväliset toimet.

Ruotsissa on toiminut jo pitkään kokonaisturvallisuuden virasto, jonka tehtävänä on arvioida maan kokonaisturvallisuuden tasoa.  Meille Suomeen pitäisi perustaa vastaavanlainen virasto pikaisesti, tarvitsemme kokonaiskuvaa kaikista turvallisuuteen liittyvistä asioista maassamme. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nato, Venäjä, Ruotsi, maanpuolustus, puolustusteollisuus, Harri Lindell